Pályázat

Pályázó: Pyrowatt Kft.

Projekt azonosítószáma: GINOP-2.1.7.-15-2016-01604

Pályázat címe: Többfázisú gázgenerátoros biomassza kiserőmű 1-5 kW közötti elektromos teljesítményű prototípus üzemgép kifejlesztése a meglévő magyar és nemzetközi piaci igények kielégítésére

Támogatás összege: 38 511 148,- Ft

Támogatás intenzitása: 65.98%

Projekt befejezés dátuma: 2019.02.28.

A projekt célja egy 1-5 kW közötti elektromos teljesítményű, alacsony karbantartási igényű, többfázisú gázgenerátoros elven működő biomassza kiserőmű kifejlesztése, amely hálózatpárhuzamos üzemre alkalmas, smart grid hálózatba is integrálható, amelyre nemezetközi szinten is jelentős, mérhető kereslet van. A megvalósításhoz olyan gázgenerátort fejlesztünk, amely kis méretben is több fázisban valósítja meg a gázosítást, így tiszta alacsony kátránytartalmú (50mg/Nm3) gázt állítva elő jelentősen csökkentve ezzel a gáztisztítási feladatokat, költségeket. A célunk, hogy olyan kompakt egységet hozzunk létre, amely egy meglévő lakóház, vendéglátó egység, kis ipari létesítmény, mezőgazdasági kisüzem, hálózattól távol eső tanyák elektromos energiaigényét ki tudja elégíteni megújuló forrásból a környezetükben keletkező aprított tüzelőanyagok felhasználásával. A rendszer működése közben 2-8 kW közötti teljesítménnyel hőt állít elő, amely felhasználható fűtésre, használati meleg víz előállításra, abszorpciós hűtővel kiegészítve klimatizálásra.   A biomassza kiserőmű tartalmaz egy tüzelőanyag tárolót, tüzelőanyag adagoló rendszert, gázgenerátort, hamu eltávolító egységet, gázhűtést, gáztisztítást és egy gázmotoros CHP-t. Az egységek egy gépalapra kerülnek elhelyezésre zárt, burkolatban.  A rendszer irányítását PLC végzi, így a rendszer teljesen automata üzemű, felügyeletet nem igényel, Etherneten keresztül a működési paraméterek, üzemállapotok megtekinthetőek.

A Pyrowatt Kft. gázgenerátoros biomassza kiserőművek fejlesztésével és gyártásával foglalkozik üzletszerűen. A több éves kutatómunkával kifejlesztésre került egy többfázisú gázgenerátoros technológia, amelyből megvalósításra került egy 200 kW-os, egy 40 kW-os, egy 28 kW-os és egy 10 kW-os  elektromos teljesítményű kiserőmű. A fejlesztés során a meglévő eljárásunkat szeretnénk továbbfejleszteni, hogy alkalmas legyen 1-5 kW közötti elektromos teljesítményű kiserőmű kiszolgálására.

A projekt során elkészült publikációk a letöltések oldalon tekinthetők meg.

Az elkészült prototípus fényképei:

Pyrowatt gázgenerátoros biomassza kiserőmű prototípus

Pyrowatt gázgenerátoros biomassza kiserőmű prototípus

Pyrowatt gázgenerátoros biomassza kiserőmű prototípus

Pyrowatt gázgenerátoros biomassza kiserőmű prototípus

Pyrowatt gázgenerátoros biomassza kiserőmű, az előállított tiszta gáz égése

Pyrowatt gázgenerátoros biomassza kiserőmű, az előállított tiszta gáz égése

ginop_2_1_7_15_2016_01604_c_fekvo_web